Pagina's

1 maart 2012

Leeftijdsdiscriminatie ouderwets

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper en nog steeds zie je ze met vervroegd pensioen vertrekken. Vrolijk zwaaiend en in uitstekende gezondheid verheugen zij zich op hun ‘oude’ dag. Het zij ze gegund maar ergens klopt er iets niet.

Met name bij de overheid zal, gezien de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand, het vertrek groter zijn dan gemiddeld. Maar ook in het bedrijfsleven is het percentage werkenden boven de 60 jaar sinds jaar en dag bedroevend laag.


Bismarck

Het concept van pensioenen werd ooit door Otto van Bismarck in 1889 ingevoerd. De pensioengerechtigde leeftijd werd toen gesteld op 70 jaar. Met een gemiddelde leeftijdsverwachting van 72 jaar nog mooi te overzien.

Begrijpelijk dat opvolgende generaties voor lichamelijk zware beroepen deze leeftijd hebben verlaagd, maar kan iemand me uitleggen waarom het voor een 63-jarige niet meer mogelijk is om kenniswerk te verrichten?

Veel heeft te maken met perceptie. Zoals vaak snijdt het mes ook in deze kwestie aan twee kanten: sommige werknemers gedragen zich oud en sommige werkgevers gedragen zich ronduit discriminerend. Dat kan anders.


55+

Deze doelgroep wordt vanaf nu niet meer genoemd. Weg ermee! Net zoals met het maken van reclame voor alcohol en sigaretten wordt de zogenaamde 55+ doelgroep aan banden gelegd en refereren wij er niet meer aan. Met  55+ bedoelen wij voortaan alleen nog maar kaas.

Zodra je mensen namelijk als oudjes behandelt beginnen ze er zich naar te gedragen. Dat is raar, want oud zijn ze nog lang niet. Mensen blijven steeds langer gezond, en dat is ook goed zo. Er wordt fervent gefietst, gegolfd en gefitnesst. Er wordt gereisd en gestudeerd. Krasse knarren bezoeken veelvuldig senioren lifestyle beurzen om van het leven te genieten en om de vrije tijd in te vullen.

Sommigen vallen terug op hun dan ‘very very old boys network’ en voeren allerlei attractieve bezigheden uit. In de Raden van Commissarissen en diverse commissies wordt nog veelvuldig bestuurd, worden naar hartelust strategische zetten verzonnen en de toekomst uitgestippeld.


Werkgevers discrimineren

Werkgevers denken gauw dat iemand met 62 niet meer kan presteren. Da’s pas oubollig! In mijn werk zie ik mensen die ruim in de 60 zijn en dartelen als jonge goden. Ik zie ook 35-jarigen die mentaal uitgeblust zijn of alleen hun ‘work-life balans’ in hun hoofd hebben.

Economen orakelen dat de krapte op de arbeidsmarkt grotere gevolgen voor de economie zal hebben dan de huidige bankencrisis. Men maakt zich hierbij serieus zorgen om de economische groei.  Werkgevers kunnen dit niet negeren.


Demotie

Het concept demotie heeft het helaas nooit serieus gehaald. Demotie heeft een negatieve connotatie en klinkt een beetje als degradatie. Het voelt als een aanhangsel voor de mindere werknemer en riekt naar een gedeukt zelfbeeld.

Werkgever doe er iets aan. Demotie kan helpen om werknemers langer te houden. Dit potentieel negeren is een luxe die zich niemand meer kan veroorloven.

Een slimme werkgever / overheid is op de zilveren werknemer voorbereid.

3 opmerkingen:

  1. Is iets voor binnen 10 of 20 jaar voor de huidige 30- en 40- jarigen.
    De werkgevers van tegenwoordig zijn hier nog niet rijp voor en blijven denken als in de jaren 50.
    De huidige 50+ generatie zal dus een "verloren generatie" blijven en zo de geschiedenis in gaan.
    Spijtig maar het is zo.De crisis (alweer één die deze generatie teistert) verergert dit alleen maar. Deze crisis duurt zeker nog 5 jaar en tegen dan is meer dan de helft van deze ouderen uit de arbeidsmarkt gewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet de leeftijd maar het prijskaartje wat er aan hangt. Werkgevers willen heel veel maar voor weinig salaris.
    Wij moeten tot ons 65 jaar werken maar er is niemand die ons de kans geeft.
    En heb je een baantje dan halen ze er steeds meer uren af zodat je beter thuis kan zitten want dan heb je nog
    Tenminste een belastingvoordeel.

    BeantwoordenVerwijderen